Foto: Hans Hedberg

Vi tar pulsen på bilsalongen i Shanghai 2013 – många bilder

Teknikens Värld är så klart på plats på bilsalongen i Shanghai. Som många gånger förr är det testchef Hans Hedberg som skickats iväg. Här kommer en kort rapport om vad han tycker om årets salong.

Hallå Hans Hedberg! Så var du på bilsalong i Kina igen. Samma sak som tidigare gånger?

– Nej, verkligen inte. Det är tredje gången jag är här de senaste fem åren och man ser en tydlig utveckling. Först var jag på salongen i Peking och för två år sedan i Shanghai. Nu är jag här igen och det som skiljer nu från då är att det är riktiga bilar som ställs ut nu, riktiga i den bemärkelsen att vi européer anser dem vara riktiga – mer eller mindre. Elbilar och hybrider är det inte många av, för två år sedan var det fullt av dem. De finns här också men de är betydligt färre.

 Betyder det är kineserna närmar sig i utvecklingen?

– Absolut. Om fem år, max tio, är de ikapp oss. Om vi ser till de kinesiska bilarna. Här är många europeiska bilmärken, även amerikanska, representerade. Kina-marknaden är ju oerhört viktig för alla – alla vill och måste lyckas här. De europeiska bilarna är ju så klart i fas med vad vi har där hemma. Japanska bilar är det inte så många av. Kineserna bojkottar delvis japanska bilar på grund av oenighet mellan länderna om de där öarna, ni vet.

 Finns det något genomgående tema?

– Oerhört många konceptbilar. Men det är ofta konceptbilar som ligger väldigt nära produktion. Typ nästa år för flera av dem. Crossovers. Här finns många crossover-modeller. Verkar vara en biltyp som kineserna fått upp ögonen för.

 Vad tycker du om gamla Saab 9-5 som blivit BAIC Shenbao D-Series Aero?

– Man kan inte säga att de har gått varsamt fram med den svenska klenoden. Men det är roligt, de har här en väldigt bekväm och säker bil som med kinesiska mått är väldigt modern. Den kommer att kosta 150000 kronor mer eller mindre fullutrustad. Det ni!

 Men det har väl inte en vanlig kines råd mer, eller?

– Här finns en hel del bilar i prisspannet 50-70 tusen kronor, bilar för vanligt folk. Men det är inga bilar vi vill se på svenska vägar. Hemska plåtlådor.

 Volvo finns där på plats?

– Jajamän. Kina är en viktig marknad för dem så de måste synas. Många märken finns här, även supersportbils- och superlyxbilsmärken som Bentley, Rolls-Royce, Koenigsegg, Bugatti och Lamborghini. Det är här de säljer flest bilar allihopa, här och i Mellanöstern.

 Favorit på salongen?

– Hmmm... det måste bli Mercedes GLA Concept. Den känns så tuff och helrätt. Bra format och en föraning om Mercedes begynnande offensiv närmaste åren.

 Hur är Shanghai som stad då?

– Det är Kinas Hollywood skulle jag vilja säga. Går du ut på stan får du se många märkliga ting. Rosa Porsche Cayenne, Hello Kitty-pimpade Mercedes ML 63 AMG och folierade supersportbilar av olika slag.

 Läs Hans Hedbergs fullmatade rapport från bilsalongen i Shanghai i Teknikens Värld nummer 11/2013 som utkommer 16 maj. Mycket intressant läsning och många fler bilder än de du kan skåda nedan. Var säker på att du får tag på ett exemplar av numret, slå till på detta kanonfina erbjudande.

Ta en titt på bilarna i bildgalleriet nedan. Vilken är din favorit?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!