080930-bilister-landskap

Vi trivs bäst i öppna landskap

Bilister kör fortare när vägen kantas av öppna landskap. Men vi trivs bättre och kör dessutom säkrare när åkrar och ängar svischar förbi. Det visar en undersökning vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Enligt en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) kör vi säkrare i öppna landskap. Forskare har med en körsimulator låtit testa hur ett antal bilister reagerar på olika omgivningar. Försökspersonerna fick köra en sträcka genom tre olika landskapstyper: åker, skog och blandad terräng. Förarna fick sedan svara på frågor om hur de upplevde den körda sträckan.

Resultatet av studien visar att man påverkas påtagligt av den miljö man kör i. Förarna upplevde att de körde fortare i det öppna landskapet, vilket också överensstämde med deras hastighet i simulatorn. De uppgav också att de kände sig lugnare, samtidigt som det visade sig att de höll större avstånd i sidled till mötande bilar.

– Det finns undersökningar som faktiskt visar att det sker färre olyckor i öppen terräng. Det kan nog i hög grad bero på en lugnare sinnesstämning. Vid körning i skog upplevs skogskanten som otäck och då kör man längre ut på vägen, vilket ökar riskerna vid möte, säger Hans Antonsson vid VTI till TT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!