100810-muller-800-mkr

Victor Muller kan behöva 800 miljoner

Saabs huvudägare Victor Muller kan komma att behöva 800 miljoner för att finansiera sitt ägande i Saab. Regeringskällor varnar för att ryske Vladimir Antonov kan vara på väg att kräva tillbaka de pengar han lånat ut till Muller.

Tvisten om ryske Vladimir Antonovs inblandning i Saab Automobile verkar ännu inte vara över. Saabs tidigare ägare General Motors sade blankt nej till att Antonov skulle få finnas med i ägarkretsen efter misstankar om att Antonov ska ha samröre med ekonomisk brottslighet. Trots upprepade försök att rentvå sitt namn uppges GM inte ha ändrat sin uppfattning. Flera branschbedömare och regeringskällor som Dagens Industri varit i kontakt med utesluter att Antonov kommer att tillåtas investera direkt i Saab.

Enligt en annan källa med insyn i Spyker som DI varit i kontakt med tror inte att Antonov, som lånat ut 800 miljoner kronor till Spykers vd Victor Muller, kommer att vara kvar som långivare utan inflytande i Saabs verksamhet på lång sikt. Det skulle i så fall innebära att Antonov begär tillbaka de pengar som Muller har använt för att finansiera Saab-köpet.

Muller kanske inte behöver leta särskilt länge efter nya pengar. DI:s källor uppger att både den indiska fordonskoncernen Mahindra Group och kinesiska BAIC har visat intresse för att investera i Saab.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!