Foto: Shutterstock

Viltolyckorna fortsätter att öka

Antalet viltolyckor har stadigt ökat de senaste tio åren och 2021 är hittills ett hårt drabbat år. De kommande månaderna räknar försäkringsbolaget If med att det kommer ske cirka 250 olyckor om dagen.

Sedan början på 2010-talet har antalet viltolyckor ökat kraftigt. Under 2018–2020 anmäldes 54 463 fler olyckor jämfört med perioden 2010–2010. Det är en ökning med 40 procent.

Under perioden januari till augusti i år har det rapporterats 36 766 viltolyckor i landet, vilket är 2 145 eller sex procent fler än samma period förra året.

– Viltolyckor är ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år. År 2020 minskade olyckorna något, men nu ser vi en uppgång igen, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Efter augusti, det vill säga hösten och vintern, är den mest olycksdrabbade tiden på året. Oktober och november är värst, enligt If som menar att vi under dessa månader kan räkna med runt 15 000 olyckor – 250 varje dag. Detta bygger på snittet för oktober och november under de senaste tre åren.

– I gryning och skymning löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp. Var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm.

Det sker flest kollisioner med rådjur – 75 procent. På tio år har antalet olyckor med rådjur ökat med 37 procent.

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bromsa i första hand och styra undan i andra. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och, eller, krockar med mötande trafik, säger Johan Granholm.

Viltolyckor sker överallt, men Kalmar och Kronoberg är de mest olycksdrabbade länen i landet om man räknar antalet bilister.

Svenska Jägareförbundet har i uppdrag av staten att organisera eftersök på trafikskadade vilda djur. Det finns ungefär 5 000 eftersöksjägare och mer än 10 000 eftersökshundar. Var nionde minut, året runt och dygnet runt, utförs sådana sökningar för att förkorta djurs lidande. Det är cirka 65 000 uppdrag årligen. När sådana utförs sitter dekaler/skyltar uppe i området och då ska man vara extra uppmärksam och sänka farten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!