081008-viltolyckor-ökar

Viltolyckorna ökar kraftigt

Trafiken är en farlig plats för vilda djur, och den blir allt farligare. Antalet viltolyckor i trafiken fortsätter att öka. Älgskadefondsföreningen har presenterat sin prognos för 2008 som visar en rekordökning av olyckor med framför allt hjort och vildsvin.

Det är kombinationen av ökad aktivitet i skogarna (älgjakt, bär- och svampplockning) och att dygnen blir mörkare som gör att perioden som står för dörren är årets farligaste tid för både bilister och vilda djur. Nya beräkningar visar att viltolyckorna kommer att öka kraftigt den närmaste tiden. Vildsvinskollisionerna beräknas öka med hela 77 procent till närmare 2 800. Hjortolyckorna beräknas i sin tur öka med 63 procent till 1 100. Den vanligaste viltolyckan är påkörning av rådjur, som enligt prognosen ökar med elva porcent. Siffrorna är i jämförelse med förra årets olycksantal. Det är Älgskadefondsföreningen som har gjort beräkningen genom att jämföra med tidigare års statistik. Deras prognos visar att vi går mot ett rekordår i antalet viltolyckor.

– En starkt bidragande faktor till ökningen av olyckor med hjort och vildsvin är att dessa viltstammar har vuxit märkbart under senaste året, säger Göran Bergqvist, klövviltskonsulent på Jägareförbundet.

Älgskadefondsföreningen hävdar att prognosen visar på ett växande problem i trafiken. Man ger också en känga till Vägverket som inte anses ha något effektivt sätt att motverka att vildsvin kommer ut på vägarna.

– Vi ställer oss frågande till hur många demolerade bilar och skadade personer det krävs innan myndigheterna tar viltolycksproblematiken på allvar, säger Andreas Lindfors, informatör på Älgskadefondsföreningen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!