Vinterväder utmaning för Volvos självkörande bilar

Snö och is innebär problem för självkörande bilar, och riskerar att göra dem blinda. Enligt Volvos utvecklingschef kommer självkörande bilar inte fungera i alla klimat.

För att en bil ska kunna köra själv krävs att sensorer, radar och kameror har fri sikt över vägen framför bilen. Många bilar är också beroende av att kunna se vägmarkeringar och så vidare.

Någon lösning för de problem snö och is medför finns inte ännu, och i en intervju med Vi Bilägare berättar Volvos utvecklinsgchef Henrik Green att deras självkörande bilar inte kommer att fungera i alla klimat.

– När självkörande bilar rullas ut så kommer det att vara på specifika vägar under specifika förhållanden, säger han till tidningen.

Men Henrik Green är positiv inför framtiden, och jämför utvecklingen med mobiltelefoner.

– När de första mobiltelefonerna kom var man tvungen att vara inom täckning. Täckning fanns i centrala Stockholm men kanske inte i Värmland. Det kommer att vara samma sak med självkörande bilar, säger han.

Volvo inleder tester med självkörande bilar i Göteborg senare i år, i händerna på utvalda familjer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!