Volkswagen, Audi, Skoda och Seat återkallar 2,46 miljoner dieselbilar i hemlandet

Enligt tysk media ska 2 460 876 bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat återkallas i Tyskland för att åtgärdas efter det fusk med NOx-utsläpp som uppdagades tidigare i höstas.

Världen över handlar det om ungefär elva miljoner dieselbilar som ska återkallas och åtgärdas för att klara av de lagstadgade utsläppskraven på ett mer ärlig sätt. Merparten av dem, 8,5 miljoner bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat, återfinns på europeisk mark.

Enligt tyska Die Welt ska Volkswagen återkalla 2 460 876 bilar i hemlandet, detta sedan Tysklands transportmyndighet KBA har godkänt de tekniska åtgärdsplaner som biltillverkaren lagt fram. Antalet Volkswagen-bilar uppgår till 1 537 896 stycken, antalet Audi-bilar till 531 813, antalet Skoda-bilar till 286 970 och antalet Seat-bilar till 104 197.

I Sverige är det av naturliga skäl inte lika många bilar som behöver åtgärdas, omkring 225 000 svenska bilar berörs.

Återkallelserna berör dieselbilar med EA189-motorn under huven, det vill säga bilar med cylindervolym om 1,2, 1,6 samt 2,0 liter. Medan den stora och lilla motorn klarar sig med en uppdatering av mjukvaran, vilket tar omkring en halvtimme på verkstad, kräver 1,6-litersmotorn dessutom ett tekniskt ingrepp i form av en ”flödestransformator” som monteras i anslutning till luftmassemätaren. En timme ska den operationen ta på verkstaden.

Återkallelserna i Tyskland är tänkt att påbörjas i januari.

Angående rubriken: Jo, visst är Seat spanskt och Skoda tjeckiskt så Tyskland är inte riktigt dessa båda bilmärkens hemland, även om de ägs av tyska Volkswagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr