Volkswagen Beetle GSR och 1303 S från 1973 Foto: Uli_Sonntag

Volkswagen Beetle GSR med massiv effekthöjning

Som om nya Beetle i sig inte är retro nog, har Volkswagen nu presenterat en GSR-version som tar vid efter den svartgula klassikern från 1970-talet, 1303 S. Effekthöjningen är massiva 160 hästkrafter.

I dag öppnade bilsalongen i Chicago. Där finns Volkswagen representerade, bland annat visar man upp en läcker version av nya Beetle lackerad i svart och gult. Som vi kan se på bilderna här är färgsättningen inte tagen ur luften utan en liten hyllning till den svartgula 1303 S från 1973 som slog världen med häpnad med sina 50 hästkrafter.

 Men den tuffa tilläggsbeteckningen GSR, som nästan får en att tänka på japanska motorcyklar, är inte enbart lack. Lite pulver finns det också som rimmar med både namn och kaross. 210 hästkrafter, 160 fler än i föregångaren, och 280 newtonmeter plockas ur den två liter stora turbomaskinen, beteckning EA888 för er som går igång på sådant, som är kopplad till antingen en sexväxlad manuell låda eller en sexväxlad DSG-variant. Det ger bra fartresurser – 0-100 km/h går på 7,3 sekunder (0-96 km/h på endast 6,6 sekunder) och toppfarten är 229 km/h. Det har alltså hänt en del med prestandan de fyra sista årtiondena.

 Bakvinge är standard liksom R-Line-front och -bak samt 19-tumshjul med Tornado-fälgar. Interiört är det läder och sportigt med R-Line-utrustning som pryds av sömmar lika gula som exteriörfärgen. Vid sidan om GSR-emblem finns även en liten siffra som talar om vilken bil i serien om 3500 bilar det handlar om. Beetle GSR byggs med andra i begränsad upplaga.

 Volkswagen Beetle GSR kan beställas med start i maj. Leveranserna till kund äger rum i höst. Priset är i Tyskland är strax under 260000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!