Volkswagen Design Vision GTI – Golfen vi hoppas på

Nu är höjdpunkten på årets VW-träff i Wörthersee avtäckt – konceptbilen Design Vision GTI. Med dubbelturboladdad V6-motor, 503 hästkrafter, fyrhjulsdrift och spännande design är det här Golfen vi längtar efter.

Kommer du ihåg Golf GTI W12-650? På 2007 års Volkswagen-träff i Wörthersee chockades bilvärlden av den mest extrema Golfen som någonsin byggts. Med en W12-motor på 650 hästkrafter från Bentley Continental GT var den snudd på okörbar men likväl extremt lockande med sin svällande kaross och maffiga uppenbarelse. Nu har Volkswagen gjort samma sak igen. Den här gången heter konceptbilen Design Vision GTI och är lite mildare än sin föregångare.

 Alla som klagar på att Volkswagen aldrig ändrar designen på Golf blir nog tysta när de får se Design Vision GTI. Här har designavdelningen verkligen tagit ut svängarna med en extremt breddad (+7,1 cm) och tillplattad (–5,7 cm) kaross. Fronten bär visserligen Golf-drag men är helt ny med stora luftintag och aggressiva strålkastare.

 Bakom dem finns en V6-motor på 3,0 liter med dubbla turboaggregat. V6-motorn utvecklar maximalt 503 hästkrafter och 560 newtonmeter som skickas till alla fyra hjul via en dubbelkopplingslåda. Efter 3,9 sekunder går det att åka i 100 km/h och som mest kan det gå i 300 km/h. Keramiska bromsar på alla hjul hejdar färden.

 Kommer vi någonsin att få se en ”super-Golf” i serieproduktion? W12-650 finns bara i ett enda, snabbt hopkommet utställningsexemplar och Design Vision GTI lär inte byggas i större antal. Volkswagen säger ingenting om framtiden för konceptbilen men helt otroligt är det väl inte att vi kan komma att se detaljer från Design Vision GTI i kommande specialversioner av Golf?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!