Volkswagen e-Up Foto: Uli_Sonntag

Volkswagen e-Up blir första eldrivna folkan

Volkswagen presenterar nu den elbil som kommer att bli den första i VW-familjen att sättas i produktion. Från och med i höst kan du beställa eldrivna e-Up som ska ta sig 15 mil på en laddning.

Volkswagen har visat en mängd eldrivna bilar genom åren men än så länge finns ingen eldriven Volkswagen i serieproduktion. Nu står det klart att den första serieproducerade elbilen från Volkswagen-gruppen blir lilla e-Up då den börjar tillverkas i höst.

 Volkswagen e-Up ska premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt i oktober och därefter ska Volkswagen börja ta emot beställningar och starta serietillverkningen. e-Up bygger logiskt nog på vanliga Up och skiljer sig inte mycket från den vanliga bensindrivna småbilen. Den trecylindriga bensinmotorn byts mot en liten elmotor som ger 55 hästkrafter men under kortare stunder kan utveckla som mest 82 hästkrafter. Maximalt vridmoment är 210 newtonmeter. Kraften skulle inte räcka långt i en normalstor bil men eftersom e-Up inte väger mer än 1 185 kilo kan den ta sig från 0 till 100 km/h på 14 sekunder och nå en toppfart på 135 km/h.

 Litiumjonbatterier med en kapacitet på 18,7 kWh ligger integrerade i golvet och med en full laddning kan e-Up ta sig 150 kilometer som mest. Utseendemässigt skiljer sig e-Up från övriga Up:ar endast genom de stora bågformade LED-ljusen i fronten och de speciella 15-tumsfälgarna. Undertill har ingenjörerna monterat extra plastsjok för att förbättra aerodynamiken.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!