Volkswagen Golf Sportsvan – bilder och fakta

Det är bara ett par veckor sedan vi såg de första spionbilderna på nya generationen av Volkswagen Golf Plus. Redan nu är den dock officiell, och den byter namn till Sportsvan.

Alltsedan år 2005 har Volkswagen Golf gått att få i en lite mer högbyggd variant, kallad Golf Plus. Och med en ny generation av ”vanliga” Golf nu etablerad på marknaden hade vi räknat med att även Golf Plus skulle komma i ny tappning. Vi kunde till och med visa de första spionbilderna på den, så sent som för några veckor sedan.

Så blir det nu alltså inte. Golf Plus är död, och i stället var bilen på våra spionbilder nya Volkswagen Golf Sportsvan, som ersättaren heter. Namnet går i linje med kombiversionen av Golf, som ju numera heter Sportscombi och inte Variant. Nu omnämner förvisso Volkswagen i förbifarten Golf Sportsvan som en konceptbil, men skillnaderna till produktionsklar bil lär vara ytterst små.

Under det högbyggda skalet delas det mesta med resten av Golf-programmet. Sex motoralternativ finns, fyra bensinare och två dieslar. Alla turbomatade, TSI respektive TDI, enligt Volkswagens nomenklatur. Minsta dieseln, på 110 hästar, drar så lite som 0,37 l/mil och släpper ut endast 95 gram koldioxid per kilometer.

Nya Golf Sportsvan är större än utgående Golf Plus på de flesta ledder. Axelavståndet har ökat med runt fem centimeter till 269 cm. Längden är 13 cm längre, 434 cm, men höjden faktiskt densamma – 158 centimeter. För att inte konkurrera med Touran får dock Golf Sportsvan fortfarande ”bara” två sätesrader.

Produktionen kommer att inledas i mitten av nästa år, och bilen visas (förstås) nu till veckan på bilsalongen i Frankfurt. Som koncept, hävdar Volkswagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!