Volkswagen kan komma att köpa tillbaka bilar som har för hög förbrukning

Exakt hur Volkswagen kommer att gå tillväga för att åtgärda och kompensera kunder, både vad gäller NOx-skandalen och CO2-skandalen,  är okänt. I sistnämnda fall lutar det nu åter att delvis köpa tillbaka bilar från kunder.

Volkswagen är för tillfället indragen i två olika skandaler. Dels den stora utsläppsskandal med dieselmotorer som sitter i omkring elva miljoner bilar, och dels den koldioxid- och förbrukningsskandal som berör flera hundra tusen bilar, även bensindrivna.

Hur Volkswagen kommer att hantera de båda skandalerna är ännu inte känt, inte mer än att de i början av nästa år ska påbörja en massiv återkallelse av miljontals bilar för att sänka utsläppen av kväveoxider i dessa – utan att använda manipulerad mjukvara – och att Volkswagen har lagt fram en önskan om att få ta eventuella merkostnader i form av högre skatt som bilägare med CO2-fuskbilar inte ska behöva drabbas av.

Financial Times rapporterar att Volkswagen ser på möjligheten att köpa tillbaka bilar som innehåller oärliga förbruknings- och koldioxidutsläppssiffror, alltså inte bilar som berörs av den första, större (sett till antal bilar) skandalen. En uppgift som kan sägas bekräfta det eventuella återköp vi skrev om för snart ett par veckor sedan.

 Det är inte enbart Volkswagen-bilar som är drabbade av förbruknings- och koldioxidfusket. Även koncernens andra märken Audi, Skoda och Seat är indragna. Hela listan över 2016 års modeller hittar du här.

Det handlar dock inte om ett återköp av alla drygt 800 000 bilar som är behäftade med ”oegentligheter”, inte heller alla de omkring 430 000 bilar av årsmodell 2016 som berörs. Enligt Financial Times är Volkswagens möjliga strategi att köpa tillbaka de bilar vars angivna koldioxidutsläpp undervärderats med mer än tio procent. Nya laboratorietest kommer att avgöra vilka bilar som berörs.

– När vi har testsiffrorna kan det då finnas en möjlighet för folk att säga ”jag kan lämna tillbaka min bil eftersom ni gav mig fel uppgifter”, säger en talesperson för Volkswagen enligt Financial Times.

Om återköp blir aktuellt så kommer det att handla om dagsaktuella marknadsmässiga priser, det vill säga att Volkswagen betalar kunden vad bilen är värd i dag och inte vad den kostade som ny.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!