100520-vw-giugiaro

Volkswagen köper Italdesign Giugiaro

Nästa giftermål inom bilindustrin uppges stå mellan Volkswagen och det italienska designhuset Italdesign Giugiaro. Anledningen sägs vara att VW behöver fler designers och ingenjörer.

 Enligt källor till Automotive News Europe kan affären mellan Volkswagen och Giugiaro offentliggöras redan nästa vecka. Varken VW eller Giugiaro har kommenterat uppgifterna om att den tyska jätten skulle vara på väg att ta över den lilla italienaren men ryktet har spritt sig snabbt i flera olika medier som hänvisar till olika källor. Köpet skulle definitivt ligga i linje med VW:s ambition att bli världens största biltillverkare senast 2018 och producera minst 10 miljoner bilar årligen. För att nå det målet måste VW expandera, fler designers och ingenjörer behövs om den planerade modelloffensiven ska kunna genomföras.

Italdesign, grundat av Aldo Mantovani och Giorgetto Giugiaro 1968, sysselsätter 975 personer, varav de flesta arbetar med design och utveckling. Italdesign är helägt av 71–årige Giorgetto som dessutom är ordförande. Hans son Fabrizio leder designavdelningen. De förväntas båda fortsätta på sina poster även efter ett VW-övertagande.

Italdesigns senaste arbete finns att beskåda i formerna på Alfa Romeo 159, Brera Coupé, Fiat Grande Punto och Suzuki SX4. Genom åren har Italdesign varit inblandade i en mängd modeller, inte minst Saab 9000. Italdesign och VW har ett tätt sammankopplat förflutet, italienarna har bland annat hjälpt till med utvecklingen av första generationen Golf, Passat, Scirocco och Audi 80 för att nämna några.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!