Foto: Volkswagen

Volkswagen Nivus – T-Cross i slank förpackning kommer 2021

Hur många suvar Volkswagen tänker sig i sitt utbud är det ingen som vet. Vad vi däremot vet är att ännu en är nära debut – Volkswagen Nivus.

Under några månaders tid har Volkswagen släppt så kallade teaserfilmer som berättar att en ny suv vid namn Nivus inom kort är på ingång till den sydamerikanska marknaden. I filmerna har vi fått se glimtar av modellen som storleksmässigt är i samma område som T-Cross, men med en slankare, mer ”coupéliknande” profil. Nivus har mycket gemensamt med T-Cross, inte minst det tekniska som i grunden är Polo-grejer (A0-varianten av MQB-plattformen).

Volkswagen T-Cross är på väg att få ett mer "vältrimmat" syskon.

I samband med Volkswagens årliga presskonferens för ett par dagar sedan presenterades första tydliga (nåja) bilden på Nivus. Bilden, som du ser ovan, tydliggör det visuella släktskapet med T-Cross. Den största skillnaden är att taklinjen sluttar kraftigare efter B-stolparna.

MISSA INTE: Första bilden på nya VW Amarok

I Sydamerika ska Nivus erbjudas med en 1,0-liters bensinmotor på 115 hästkrafter, en maskin vi känner igen från både T-Cross och Polo. Till motorn kan man välja sexväxlad manuell låda alternativt en dubbelkopplingslåda, DSG som tekniken kallas på VW-språk. Framhjulen är de enda som driver, någon fyrhjulsdrift à la 4Motion ska inte erbjudas.

Volkswagen Nivus gör alltså entré i Sydamerika under 2020, men nästa år ska den börja byggas på vår kontinent för den europeiska marknaden. Om den får behålla namnet Nivus är oklart. Volkswagen gillar som bekant suv-modellnamn som börjar på bokstaven T, men kanske gör ett undantag när karossen är slank.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!