090407-vw-passerar-gm

Volkswagen på väg att gå om GM

Krisdrabbade General Motors är på väg att tappa sin position som världens näst största biltillverkare. Marknadsanalytiker tror att tyska Volkswagen kommer att sprinta förbi GM vid årets slut.

Tidigare i år tog en 77 år lång era slut. När försäljningssiffrorna för 2008 redovisades tvingades GM erkänna sig slagna av konkurrenten Toyota. GM halkade ned till andraplatsen medan japanerna tog över titeln som världens största biltillverkare. Nu är GM på väg att tappa ytterligare en position. Marknadsanalytikerna på R.L. Polk Germany tror att Volkswagen passerar GM som världens näst största biltillverkare. Så sent som förra året passerade VW Ford som världens tredje största tillverkare.

GM spås ett produktionstapp på 31 procent under 2009, medan VW klarar sig bättre med en minskning om 15 procent. Förklaringen till att analytikerna spår en ljusare framtid för VW är bland annat att tyskarna inte är lika beroende av den svaga USA-marknaden. Den globala bilförsäljningen uppskattas minska med 19 procent, eller två miljoner bilar, till 52,8 miljoner bilar i år. Om R.L. Polk Germanys spådomar slår in skulle bilförsäljningen vara tillbaka på 1998 års nivåer. Men det finns ett ljus i tunneln. Analytikerna tror att det vänder redan nästa år för att sedan ta fart ordentligt och sätta ett nytt rekord på mer än 70 miljoner sålda bilar år 2012.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!