Volkswagen Passat fyller 40 år – många bilder

Tro det eller ej, men Volkswagens storsäljare Passat har faktiskt funnits i jämnt fyra decennier i år. Över 20 miljoner exemplar har sålts i sju generationer av bilmodellen.

Det var i maj 1973 som vi för första gången fick stifta bekantskap med första generationen av Volkswagen Passat. Bilen var en tredörrars halvkombi, och linjerna var satta av ingen mindre än Giorgio Giugiaro. 2,5 miljoner exemplar kom att tillverkas innan generation två tog vid 1980. 

Andra generationen använde samma bottenplatta, men fick ett lite längre axelavstånd än tidigare, samt fler dörrar. Nu gick Passat att få även som sedanmodell, som ursprungligen kallades Santana, en modell som kom att överleva sig själv i Kina.

Tredje generationen kom 1988, och fick en helt ny bottenplatta. Bilens formgivning var anpassad för ett av det sena 1980-talets stora modeord i bilbranschen – lågt luftmotstånd. Bilen saknade konventionell kylargrill för att sänka cD-värde (eller cW, som det hette i Tyskland), vilket föranledde rubriken i Teknikens Värld, ”Bilen utan ansikte”.

Fjärde generationen, tillverkad mellan 1993 och 1996, var egentligen mest ett kraftigt ansiktslyft av föregångaren. Bilen fick riktig kylargrill, och gick i slutet att få med fyrhjulsdrift, kallad Syncro.

1996 var det återigen dags för en helt ny generation, med bottenplattan delad med den samtida Audi A4. Ett kraftigt facelift genomfördes 2001, och 2002 dök den blivande klassikern Passat W8. Motorn var en hopsättning av två VR4-motorer och modellen, som var hela Volkswagenprogrammets toppmodell, såldes endast i knappt 10 000 exemplar årligen.

Den sjätte generationen kom 2005, och återigen var det dags för en helt ny plattform, som även kom att användas i dagens modell, som alltså är den sjunde i ordningen och som presenterades 2010. Totalt har över 20 miljoner Passat tillverkats sedan starten. Ett stort historiskt bildgalleri hittar du nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet