071127-volkswagen

Volkswagen ska bli störst i världen

Volkswagen har stora planer, så stora att även jätten Toyota bör vara på sin vakt. År 2018 vill VW kunna matcha Toyotas 10 miljoner sålda bilar per år. Fyra nya plattformar ska öka effektiviteten och minska kostnaderna.

Det är minst sagt stora planer Volkswagen tar för sig. Att bräcka Toyota blir ingen lätt match med tanke på att Volkswagen måste uppnå en knapp fördubbling av sin försäljning som 2006 stannade på 5,7 miljoner bilar. Lösningen tros finnas i en kraftig omorganisering i plattformsutbudet.

Av fyra nya plattformar är den av Volkswagen så kallade MQB den klart viktigaste. Plattformen ska vara grunden till mindre och mellanstora modeller med tvärställda motorer. Enligt Volkswagen ska den kunna hushålla så mycket som 20 modeller, och stå för en försäljning av cirka sex miljoner bilar per år. MQB blir således hörnstenen i Volkswagens satsning mot världsherravälde inom bilvärlden. Den första modellen som baseras på den nya plattformen kan bli nästa Touran och bli aktuell 2010.

Nästa bokstavsförkortning döljer den andra plattformen, MHB. På denna ska en ny generation av mindre familjebilar baseras. Up!-koncepten som visats på diverse bilmässor under hösten är en fingervisning hur dessa kommer att se ut.

Volkswagen har även planer på en ny skara mittmotoriserade sportbilar såsom Lamborghini och Audi R8. Det finns även vissa rykten om att en budget-Bugatti kan göras på den här plattformen.

Den fjärde och sista plattformen, MLB, rullar redan på vägarna i form av Audi A4 och A5. Styrelsemedlem Ulrich Hackenberg tror dock att plattformen ska kunna vara grund för de allra största modellerna i VW-gruppen, till exempel Audi A8, VW Phaeton och någon Bentley-modell.

Förutom att förenkla VW-gruppens modellutbud är den nya ordningen även oerhört effektiv och ekonomisk. Utvecklingskostnaderna förväntas minska med smått otroliga 40 procent. Dessutom kan en ny modell tas fram betydligt snabbare för att svara på marknadens önskemål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!