100810-vw-giugiaro Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen slutför Giugiaro-köp

Europas största biltillverkare äger nu ett av de legendariska italienska designhusen. På måndagen blev allt klart i affären som innebär att Volkswagen tar över 90,1 procent av aktierna i Giugiaro.

Volkswagen och Italdesign Giugiaro har haft återkommande samarbeten genom åren, Giugiaro designade bland annat de första upplagorna av Golf och Scirocco, men nu är banden starkare än någonsin. På måndagen skrevs de sista papprena under och nu ingår Giugiaro i den stora VW-koncernen. Rent officiellt är det dock Audi-ägda Lamborghini Holding S.p.A. som köper de 90,1 procenten av Giugiaro. Resterande aktieandel, 9,9 procent, stannar kvar hos ägarfamiljen Giugiaro som också har fortsatt stor makt genom att grundaren Giorgetto Giugiaro och hans son Fabrizio sitter kvar som styrelseordförande respektive vice vd och designchef. Volkswagen-koncernen har nu full tillgång till Italdesigns namn och patent.

– Italdesign har nu blivit en permanent del av Volkswagen-gruppen. Med tanke på de fulltecknade orderböcker och flera intressanta pågående projekt ser framtiden ljusare ut än någonsin. Mot bakgrund av vår pågående modelloffensiv kommer vi att utöka Italdesigns arbetsstyrka, säger Volkswagens vd Martin Winterkorn.

Italdesign Giugiaro (IDG) grundades av Giorgetto Giugiaro och Aldo Mantoviani år 1968 och blev snabbt ett känt namn inom bilvärlden. Designhuset är mest känt för att ha ritat linjerna på första generationen VW Golf men även första Sciroccon, första Passaten och Audi 80 ritades av Giugiaro.

Läs mer

Historik

Volkswagen Golf

Volkswagen Scirocco

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!