090629-vw-suzuki

Volkswagen sneglar på Suzuki

Ännu en udda allians inom bilvärlden kan vara på väg att ingås. Enlig uppgift diskuterar tyska Volkswagen och japanska Suzuki ett samgående. VW uppges vara intresserade av Suzukis mikrobilskunnande.

 Våren har präglats av nyheter om olika allianser, samgåenden och uppköp mellan världens bilföretag. Inget par verkar vara omaka nog. Och än är det inte slut på fraterniserandet biltillverkarna emellan. Enligt insatta källor som nyhetsbyrån Reuters har talat med har tyska Volkswagen siktet inställt på en allians med japanska Suzuki.

VW uppges vara intresserade av att köpa tio procent av aktierna i Suzuki, vilket skulle ge tyskarna tillgång till japanernas kunnande inom mikrobilssegmentet. Suzuki är en av världens allra mest framgångsrika tillverkare av bilar i de allra minsta storleksklasserna. Mikrobilsklassen på hemmamarknaden domineras av Suzuki-bilarna tillsammans med Toyota-ägda Daihatsu och på den kraftigt växande bilmarknaden i Indien är Suzuki Alto den mest sålda bilen.

VW:s intresse i Suzuki kan tyckas konstigt med den stundande minibilen Up! som spås bli en succé lika stor som 1900-talets Bubbla. Förklaringen finns i att bilarna VW vill åt är om möjligt mindre än Up. Reuters källa säger att man måste förstå att det finns biltyper i Japan, Indien och andra asiatiska marknader som inte går att finna i Västvärlden. De små och konstiga bilarna som vi västerlänningar normalt bara ser på bilsalongen i Tokyo utgör trots allt det kanske snabbast växande segmentet och enligt Reuters källa finns det stora hål att fylla på utvecklingsmarknaderna.

Tester och provkörningar

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!