071115-vw-space-up-blue

Volkswagen Space Up! Blue – miljövänlig bränslecellsbil

Volkswagens tredje Up!-koncept visas just nu på bilsalongen i Los Angeles. VW Space Up! Blue heter den nya konceptbilen som liknar tidigare visade Space Up!. Största skillnaden är bränslecellen under den lilla huven framtill.

Först visades Up! upp på Frankfurtsalongen i september. En liten bil med svansmotor, precis som hos klassiska ”bubblan”. Sedan visade Volkswagen upp Space Up! på Tokyosalongen i oktober. En något större bil på samma koncept och så klart med motorn monterad bak. Nu är det alltså dags för tredje bilen med samma grundtänk – Volkswagen Space Up! Blue.

Den ser mer eller mindre likadan ut som Space Up! men skiljer sig utseendemässigt först och främst på taklinjen som är rakare. Taket har dessutom fyra små takfönster, precis som på den klassiska VW-bussen som kom på 1950-talet.

Bilens hjärta är inte som i de två andra Up!-koncepten bensin- eller dieselmotorer i kombination med elmotor. Även om det är miljövänliga alternativ så har Volkswagen valt att gå ett steg längre i Blue-utförandet. Den drivs av en elmotor med 61 hästkrafter och 120 newtonmeter i vridmoment. Det ger inga hissnande prestandasiffror, men det är inte riktigt det som är melodin med bilen. 0-100 km/h går på 13,7 sekunder och toppfarten ligger på 121 km/h.

Space Up! Blue har inga som helst avgaser eller utsläpp eftersom elmotorn får sin kraft från tolv stycken litiumjonbatterier som i sin tur laddas upp med bland annat solcellerna på taket på bilen. Vid körning på enbart batterierna kommer man drygt tio mil vilket passar de flesta utmärkt vid pendling fram och tillbaka till jobbet.

Skulle batteriernas kraft börja sina hoppar ett annat system in och ger elmotorn kraft, nämligen den högtempererade bränslecellen. Den i sin tur använder sig av vätgas (H2), som förvaras i två tankar som rymmer upp till 3,3 kilo, för att producera elektrisk energi. Men en påfyllning vätgas för bränslecellen är bilens räckvidd 25 mil. Batterierna och bränslecellen tillsammans ger en aktionsradie på hela 35 mil.

Precis som hos Space Up! är Blue-versionen rymlig som en större personbil. Trots korta mått, 3,68 meter lång, och låg vikt, 1 090 kilo, skapar bilens lådformade kaross plats nog för fyra personer. För att ta så minimal plats som möjligt är elmotorn och litiumjonbatterierna placerade där bak under bagageutrymmets golv, bränslecellen är placerad i fronten och vätgastankarna i underredet.

De olika Up!-bilarna med olika tekniska lösningar sägs komma i produktion redan om drygt två år. Om de uppgifterna stämmer eller inte får vi helt enkelt vänta och se.

Läs mer om Up!-konceptets båda tidigare bilar genom att klicka på länkarna nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer