091112-vw-störst Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen störst i världen?

Toppskiktet bland världens största biltillverkare har förändrats i rask takt de senaste åren. Snart kan ett tronskifte återigen vara att vänta eftersom Volkswagen har gynnats av skrotpremier i Europa och Toyota kan snällt få lämna över förstaplatsen.

 När försäljningssiffrorna för 2008 räknades ihop stod det klart att Toyota hade tagit över titeln som världens största biltillverkare från General Motors som suttit på stolen i 77 år. Toyotas lycka ser dock ut att bli kortvarig. Enligt IHS Global Insight är Volkswagen i dagsläget världens största biltillverkare.

Analysföretaget IHS Global Insights siffror säger att Volkswagen-koncernen, som numera innefattar Porsche, har sålt 4,4 miljoner bilar hittills i år. Toyota har sålt fyra miljoner bilar och halkar därmed ned på andraplatsen på listan över världens största biltillverkare. Volkswagen tros ha fått stor hjälp av de statliga subventioner som införts bland annat i Tyskland, Storbritannien och Kina. Britter och tyskar sporrades att köpa nya bilar med hjälp av skrotpremier och i Kina har moroten bestått av skattelättnader. Just Kina har varit en lyckosam marknad för VW som i juli nådde en toppnotering med 128 000 sålda bilar, vilket utgjorde en fjärdedel av VW:s globala försäljning den månaden.

IHS Global Insight påpekar dock att VW:s framryckning på listan underlättas av Toyotas beslut att halvera tillverkningen under första kvartalet i år. Toyota bromsade hårt i början av året och minskade tillverkningen från 2,1 till 1,1 miljoner bilar under första kvartalet.

– Den extremt hårda inbromsningen har hållit Toyota bakom Volkswagen med ganska bred marginal. På grund av statliga incitament har Volkswagen inte tvingats bromsa lika hårt, säger Christoph Stürmer vid IHS Global Insight till The Guardian.

Året är inte slut än och först när fjärde kvartalet räknas samman vet vi vem som är herre på täppan. Med tanke på Toyotas målsättning att bygga sju miljoner bilar i år och att japanerna har en kapacitet på tio miljoner bilar per år, betydligt mer än VW-Porsche, är loppet långt ifrån över.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!