090420-vw-störst Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen störst i världen?

Volkswagen-koncernen kan vara på väg att ta över titeln som världens största biltillverkare. Trots att VW:s försäljning minskar signalerar första kvartalets siffror att VW-koncernen säljer fler bilar än Toyota.

Volkswagen-koncernens totala försäljning föll med 11,4 procent till 1,39 miljoner bilar under årets första kvartal. Men genom att vara mindre dåliga än sina konkurrenter stärker tyskarna sin position på marknaden, från 9,7 till 11 procent i global marknadsandel. Det uppger nyhetsbyrån Reuters. VW:s framgångar anses till stor del bero på statliga stimulanser på de stora marknaderna i Tyskland, Kina och Brasilien, VW:s tre viktigaste marknader som tillsammans står för hälften av koncernens försäljning.

Toyota har ännu inte presenterat några siffror för första kvartalet, men tidigare prognoser har pekat mot en rejäl försäljningsminskning på 47 procent. Toyotas bilförsäljning skulle då stanna på 1,23 miljoner bilar. Volkswagen har tidigare satt som mål att erövra titeln som världens största biltillverkare år 2018. Det var i slutet av 2007 som VW presenterade sin ambitiösa plan. Volkswagens mål sågs på med viss skepticism eftersom tyskarna skulle bli tvungna att nästan fördubbla sin försäljning medan Toyotas skulle stå still. Då var det dock ingen som kunde förutse den senaste tidens kraftiga svängningar på marknaden. Toyota har lidit svårt av såväl USA-marknadens nedgång som försäljningsminskningen på hemmamarknaden i Japan. Därtill har VW gynnats av statliga stimulanser samtidigt som man har lyckats koppla grepp om utvecklingsmarknaderna.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!