071119-vw-tiguan-hymotion

Volkswagen Tiguan utan avgaser

Volkswagen vill ligga långt fram när det gäller miljötänk. Det visar företaget återigen genom att visa upp ett antal miljövänliga koncept på 2007 Bibendum Challenge i Shanghai, däribland VW Tiguan HyMotion.

På 2007 Bibendum Challenge, som avslutades i Shanghai nu i helgen, visade Volkswagen upp sex olika miljövänliga alternativ. Detta samtidigt som de visade upp avgasfria Space Up! Blue på Los Angeles Auto Show.

Mest intressant i VW-montern i Shanghai är en Tiguan och en Passat, båda med elmotorer och bränsleceller som ger avgasfria bilar.

Trots att världspremiären av den mindre suven Volkswagen Tiguan ägde rum så sent som för knappt två månader sedan på Frankfurtsalongen, så visar tyskarna från Wolfsburg redan nu upp en HyMotion-version som drivs av en elmotor och en bränslecell. Elmotorn på 100 kilowatt får sin kraft från litiumjonbatterier som återuppladdas genom bromsenergiåtervinning och bränslecellen. Batterierna är placerade under bagagerumsgolvet medan vätgastanken (rymmer 3,2 kilo) för bränslecellen är placerad under baksätet. Volkswagen nämner inget om bilens aktionsradie. Däremot uppges prestandasiffrorna. 0-100 km/h går på 14 sekunder medan toppfarten ligger på 150 km/h.

Tillsammans med det kinesiska universitetet Tongji har Volkswagen utvecklat en Passat med tilläggsnamnet Lingyu. Precis som hos Tiguan drivs denna bil av en elmotor i kombination med en, i det här fallet lågtempererad, bränslecell på 55 kilowatt. Elmotorn på 210 newtonmeter driver framhjulen som får ekipaget att toppa 140 km/h och accelerera från noll till 100 km/h på 14 sekunder.

När vätgastanken är full (3,2 kilo) är aktionsradien rent teoretiskt 23,5 mil då Volkswagen uppger att bilen ”drar” 0,136 kilo väte per mil.

Övriga bilar som Volkswagen visade upp på Bibendum Challenge var en Jetta BlueTDI som arbetar med samma AdBlue-teknik som nyligen visade Audi Cross Cabriolet quattro, en Passat BlueMotion (snåldiesel som redan säljs i Europa), en Passat TSI EcoFuel med både turbo och kompressor och som drivs av naturgas. Sist men inte minst visade de även upp Touran CCS (Combined Combustion System) som förenar de bästa egenskaperna hos bensin- och dieselmotorer och ger en, enligt VW själva, CO2-neutral motor.

Volkswagen Passat Lingyu

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!