Volkswagen Up Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen Up – äntligen officiell!

Utvecklingsarbetet med den nya billiga småbilen Volkswagen Up har pågått länge. Först nu, fyra år efter att den första konceptbilen visades, blir bilen helt officiell! Tre dörrar och tre motorer med tre cylindrar finns tillgängliga vid lanseringen i december.

Året var 2007 när viförsta gångenfick bekanta oss med Volkswagen Up (eller "up!", med liten bokstav och utropstecken, som Volkswagen själva envisas med att skriva det). Då visades bilen upp i konceptversion på bilsalongen i Frankfurt och vi förstod att Volkswagen redan då ämnade sätta bilen i produktion. Vifick vänta länge, men nu, hela fyra år efter konceptbilens premiärvisning, så har till slut den färdiga bilen blivit helt officiell. Den publika premiären sker nu, precis som för fyra år sedan, på Frankfurtsalongen i september.

Trots att nya Volkswagen Up är en billig och liten småbil så har folket i Wolfsburg stora planer för bilen. Pressmaterialet pratar om att bilen ska sätta människor på hjul på ett liknande sätt som ursprungs-Volkswagen, Typ 1. Riktigt så många sålda bilar och över så lång kan vi dock inte räkna med att Up når upp till (Typ 1 tillverkades i över 21,5 miljoner exemplar under 65 år). Därmed inte sagt att vi inte kan komma att få se en hel del Up på vägarna, ty även om priset inte är fastställt än så vet vi att det lär hamna runt 100 000 kronor, helt klart rimligt i dagens nybilflora.

Up är 354 centimeter lång, och således runt en halvmeter kortare än storebror Polo. Axelavståndet av det hela 242 centimeter. Detta bör ge tämligen goda passagerarutrymmen, trots den korta karossen. Under skalet hittar vi tre olika trecylindriga motorer. Två enliters bensinmotorer finns att tillgå från start, den svagare ger 60 hästkrafter och en förbrukning så låg som 0,42 l/mil, blandad körning. Den starkare ger femton hästar till och drar en centiliter mer per mil. Båda sägs hamna under den magiska gränsen för 100 g/km i koldioxidutsläpp. Den tredje motorn som finns tillgänglig från start är en gasdriven varaint på 68 hästkrafter och ett koldioxidutsläpp på 86 g/km. Det finns också fastställda planer på en helt eldriven Up till år 2013.

Bilens utpräglade folklighetsprägel till trots hittar vi också tekniskt avancerade hjälpsystem under skalet. Up kommer vara den första bilen i småbilsklassen som finns att få med ett autobromssystem, liknande Volvos City Safety, och dessutom har Volkswagen slagit sig samman med Navigon för att erbjuda något som man i pressmaterialet kallar en portabel infotainment-enhet. Enheten, som kallas Maps + More, har ett inbyggt fäste ovanför mittkonsolen, men kan alltså plockas med ur bilen, om man skulle vilja det. Systemet innhåller förutom kartor (som namnet antyder) även telefon och övriga underhållningsområden, utan att specificera närmare. Om det på riktigt är någon större skillnad jämfört med en vanlig lös GPS får vi återkomma till senare. Pressmaterialet säger dock att den ska vara bättre integrerad i bilens system och bland annat kunna ge en grafisk presentation av bilens parkeringsvarnare när den är inkopplad.

Inledningsvis kommer Up bara finnas med tredörrarskaross (där bakluckan liktCitroën C1/Peugeot 107/Toyota Aygobestår av en hel glasskiva), menvi har sett konceptbilen Space Upmed fyra dörrar, och kan kanske förvänta oss en sådan i produktion så småningom. Vi vet också att Volkswagen Bulli(som förmodligen kommer dela en hel del under skalet med Up) har fått grönt ljus för att sättas i produktion 2012-2013. Dessutom säger rykten att både Skoda och Seat förbereder egna modeller baserade på Up.

Tre utrustningspaket kommer också finnas från start, instegsversionen heter "take up!", den följs av den mer komfortbetonade "move up!" och toppversionen "high up!". Toppmodellen "high up!" kommer även i två ytterligare specialversioner, kallade "white" och "black". Vad dessa innehåller, förutom den uppenbara exteriörfärgen, är oklart. Produktionen av Volkswagen Upvet vi sedan tidigare ska ske i Slovakien. I nybilshallarna kommer bilen stå redo i December.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!