Volkswagen Up GTI – tre snabba från provkörningen

Sebastian Fröberg lämnade kylan i Sverige för att nere på Franska Rivieran känna på Volkswagen Up i hett GTI-utförande. Hur het är den egentligen?

– Inte bara är bilen hetare än en vanlig Up, med 16 grader och strålande sol är det klart hetare här än hemma i gamla Svedala. Har kört sträckan från Nice till Monaco och avverkat några varv runt F1-banan, dock i lite lugnare tempo än de som kör här i slutet av maj varje år.

Men hur het är Up GTI?

– Trecylindrig motor på 1,0 liter, 115 hästkrafter och 200 newtonmeter kanske inte skrämmer på papperet. Inte heller 0-100 km/h på 8,8 sekunder och toppfart på 196 km/h. Men i och med att bilen är liten känns det kvickt. Och kvickt är det i jämförelse med Ups vanliga 75-hästarstrepip som behöver 13,5 sekunder på sig för att nå 100 km/h.

– Chassit är fast men bilen upplevs inte som stötig. Styrningen är tajt och känns lite tung, som det ska vara i en prestandaversion… men jag stör mig lite på en grej.

Tre dörrar... inget för Sverige som satsar på talet fem.

Vilken grej?

– Låtsasmotorljudet i kupén. Det kan vara fräckt vid vissa tillfällen, men när man ligger på motorvägen i jämnt tempo och plötsligt ska ge lite, lite gas för att passera någon eller för att inte tappa fart vid motlut, då blir det lite tramsigt att höra fejkmorret i högtalarna.

När börjar den säljas och till vilket pris?

– Den säljs redan nu, finns att bygga ihop på Volkswagen Sveriges hemsida. Från 169 900 kronor kostar den. För det priset får femdörrarsversionen. Tredörrars Up GTI som jag kör här i dag säljs nämligen inte i Sverige. I slutet av mars börjar den levereras till de personer som beställt ett exemplar.

I kommande nummer av Teknikens Värld levererar Sebastian en fullständig provkörningsrapport med Volkswagen Up GTI i fokus. Missa inte det!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!