Volkswagen vill betala extrakostnader som drabbar lurade bilägare

Den eventuella skatteskillnad som uppemot 800 000 bilar och ägare kan drabbas av vill Volkswagen stå för.

Det var tidigare i veckan som Volkswagen informerade att de uppgett felaktiga koldioxidutsläpps- och förbrukningssiffror för omkring 800 000 diesel- och bensindrivna bilar. De drabbade bilarna förbrukar nämligen mer bränsle än vad som officiellt är deklarerat och därmed släpper de också ut med koldioxid.

I många länder i Europa baseras fordonsskatten på hur mycket en bil förbrukar alternativt hur mycket koldioxid som släpps ut. När de berörda bilarnas uppgifter uppdaterats kommer det att påverka fordonsskatten som blir högre. Det skulle sannolikt betyda högre årliga avgifter för flera hundra tusen bilägare i Europa, kanske också retroaktivt.

I går framförde Volkswagens nya vd Matthias Müller i ett brev en önskan till EU:s finansministrar om att Volkswagen ska ta den kostnaden i stället för de europeiska bilisterna.

Det andra fusket där minst elva miljoner bilar har manipulerats för att sänka utsläppen av kväveoxider (NOx) till overkliga nivåer berörs inte av Volkswagens vilja att betala en eventuell mellanskillnad eftersom NOx-nivåerna inte är skattegrundande.

Uppgifterna från Tyskland i går som sade att Volkswagen förbereder sig på återköp av de drabbade bilarna kan i och med detta nya besked förmodligen läggas åt sidan som spekulationer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!