Volkswagen visar Up Family

Volkswagen visar Up familjen

Volkswagen lanserar sex nya konceptbilar som alla bygger på lilla Volkswagen Up och flörtar med folkvagnar från förr utan att vara särskilt retro.

När Volkswagen lanserar sin serie med småbilar i Up-serien är det inte en utan sex nya konceptbilar som möter besökaren på Frankfurtmässan, som Volkswagen själva kallar Volkswagen Up Family. Först ut på marknaden från den lilla familjen blir tredörrars och femdörrars Up som vår reporter på fältet Mikael Stjerna fick provköra för bara någon vecka sedan och det är den bilen som koncepten bygger på. 

 Bland koncepten märks en nytolkning av den klassiska Buggyn som kostade flera folkabubblor livet när de byggdes om till den öppna karossen. Buggy Up är ett rent designkoncept men är utrustad med vattensäker inredning för strandäventyrare. 

 GT Up är en även den en nytolkning men av Golf GTI i stället för Buggy. GT Up är lite sportigare med lägre fjädring, större fälgar, fler avgasrör och ett lägre kjolpaket än vanliga Up. 100 hästkrafter plockas ur den en liter stora trecylindersmotorn. 

 Cross Up flirtar med crossover-stilen som vi tidigare fått se på Ups storasystrar CrossPolo, CrossGolf och CrossTouran med lite högre fjädring och grövre stötfångare. Skulle Cross Up gå i produktion är det inte omöjligt att den får behålla vanliga Ups framhjulsdrift. 

 Med Up Azzura vill Volkswagen se till att även stekarna får sitt. Med trädäck och vita lädersäten har Volkswagens designchef Walter de Silva tillsammans med Giorgetto Giugiaro ritat i hop Up Azzura med segelbåtar i tankarna. 

 På miljösidan har Volkswagen utvecklat två versioner av Up, en eldriven i e-Up och en gasdriven i eco Up. E-Up drivs av en 82 hästkrafter stark elmotor med 210 newtonmeter vridmoment. Toppfarten är 135 kilometer i timmen och räckvidden blir 130 kilometer för e-Up som är inritad till 2013 års Sverige-kalender. 

 Eco Up drivs framåt med hjälp av en trecylindrig gasmotor på 68 hästkrafter och är utrustad med start-stopp-teknik. Utsläppen landar på 79 gram koldioxid per kilometer och då vill Eco Up ha 0,25 kilo fordonsgas per mil. När gasen tagit slut kopplas en reservtank på 10 liter in och den klarar att driva Eco Up i 20 mil till. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!