110616-vw-volvo-fordmiljö Foto: Filmpoint

Volkswagen, Volvo och Ford säljer flest miljöbilar

Volkswagen säljer flest miljöbilar i Sverige, men Volvo leder fortfarande ligan med sin V50 miljödiesel.

       Fram till den sista maj i år har svenskarna registrerat 47 682 miljöbilar. Av dem heter 8 658 stycken Volkswagen, vilket är lika med en marknadsandel på 18,2 procent. Siffrorna för Volvo och Ford är 5 985 och 4 278 bilar vilket betyder 12,6 respektive nio procent. 

Volvo kan stoltsera med att leda märkesligan om man tittar på enskild bilmodell. Deras Volvo V50 miljödiesel har sålts i 3 453 exemplar jämfört med Volkswagens bäst säljande miljöbil Golf Bluemotions 2 705 exemplar. Tredjeplatsen hålls av Ford Focus 120G som 1 923 köpare valde att införskaffa.

För att få kalla sig miljöbil utan att skämmas ska man som bil bland annat hamna inom ramarna för vad som gäller för att få den statliga miljöbilspremien. Enligt den definitionen är en miljöbil en snål bensin- eller dieseldriven bil, en hybrid, eller en bil som kan tankas med elektricitet, etanol eller biogas. De får inte släppa ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer och dieselbilar får inte hälla ut för många partiklar i Änglamarken. Alternativbränslebilar får inte dra hur mycket som helst och det gäller för elbilar också. 

Antalet etanolbilar sjunker stadigt, hos Volvo var 41 procent av miljöbilarna etanoldrivna 2009 jämfört med blygsamma fem procent hittills i år. Bil Swedens Bertil Moldén sa i en intervju med Teknikens Värld för två veckor sedan att regeringen är att klandra.

  – De har totalt fimpat etanolmarknaden. I och med att förmånsvärdet för etanolbilar försvinner 2012 så finns det inget incitament till att köpa etanolbilar längre.       

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!