Volkswagen XR1 – sportversion av snåla XL1

Volkswagens plug in-hybrid XL1 är inte bara snål, den är lätt också. Det har fått rykten att gå varma om att Volkswagen kan förbereda XL1 till att bli en sportmodell – XR1!

En av det senaste årets mer omtalade bilar är Volkswagens supersnåla XL1. Trots att endast 250 exemplar ska byggas, som alla kommer att leasas ut, har (den uppgivna) förbrukningen på under 0,1 liter per mil väckt uppmärksamhet. Men kanske finns det ytterligare en baktanke med XL1-projektet – att förbereda en framtida sportbil, XR1.

Det är amerikanska Automobile Magazine som rapporterar om ryktena. Man ska utnyttja XL1:s lättviktsuppbyggnad, men i stället för den tvåcylindriga motorn och hybridpaketet som bilen har i dag kommer XR1 att få en fyrcylindrig maskin, rapporterar tidningens källa inom Volkswagen. Ett potentiellt alternativ är Golf GTI:s 220 hästars turbomatade tvålitersmotor. Kanske blir denna kopplad till en sjuväxlad DSG-låda.

Självklart skulle detta medföra en ökad förbrukning, men enligt Automobile Magazine ska ändå inte förbrukningen överstiga 0,33 liter per mil. Att få bort batteri och elmotor skulle sänka vikten, men samtidigt kommer förmodligen andra, tyngre material att användas till vissa delar av bilen. Exempelvis kommer en framtida XR1 att få riktigt glas i sidorutorna, inte plast som nu. Chassimässigt kommer också uppdateringar att krävas, bland annat bredare spårvidd. Dessutom kommer den Citroën-liknande inkapslingen av bakhjulen att försvinna.

Även om Porsche ingår i Volkswagenkoncernen hävdar Automobile Magazine att Porsche 911 kommer att vara en målsättning. XR1 ska bli snabbare till 100 km/h, ha högre toppfart och kosta hälften av vad 911 gör. Spekulationer gör gällande att 0-100 kan på så snabbt som under 4,5 sekunder.

Hur mycket substans det ligger i dessa rykten återstår dock ännu att se, men nog är det lite spännande med tanken? Enligt Automobile Magazine, som först rapporterade om ryktena, är projektet ännu inte fullt förankrat i alla delar hos Volkswagens ledning. Men kanske får vi anledning att återkomma i ämnet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!