Volkswagens ljusa utveckling

Bilens ljuskällor kan göra så mycket mer än bara lysa upp. Här är vad Volkswagens tekniker jobbar med.

Ljus är i fokus just nu hos biltillverkarna. Inte bara fräck innerbelysning i grälla färger och LED-strålkastare Nu visar Volkswagen vilka ljusfinesser som lurar runt hörnet.

LED-strålkastare av micropixeltyp med upp till 30 000 ljuspunkter kan bland annat skapa optisk filassistans och ge föraren exakt koll på vägplacering.

Baktill kommer lampor med matriskluster som kan varna bakomvarande vid kösituationer eller ge information till ägaren om laddtider för batterier med mera. Även en optisk parkeringshjälp, där bilens färdväg lyses upp på marken, är möjlig.

Inte ens dörrhandtagen lämnas ensamma i mörkret. Ett handtag ska med ljussignal kunna ge information huruvida bilen är låst eller inte samt om en mobiltelefonen befinner sig inom närområdet (NFC, Near Field Communication).

I sitt arbete med ljus har Volkswagen skapat en egen avdelning för ämnet i fabriken i Wolfsburg där en 100 meter lång, 15 meter bred och fem meter hög tunnel utgör centrum.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!