OBS! Bilden innehåller fejkad programkod.

Volkswagens plan för att åtgärda fuskbilarna

Volkswagen jobbar febrilt med att ta fram tekniska lösningar som ska åtgärda den fuskprogramvara som berörda dieselmodeller har. Nu berättar de mer om sin planering.

Ännu går miljontals Volkswagen-ägare i ovisshet, utan kännedom om deras bilar är drabbade av Volkswagen-fusket eller inte, och i så fall hur de ska åtgärdas och kompenseras.

Under tisdagskvällen gick Volkswagen ut med informationen att de jobbar hårt med en teknisk lösning som ska presenteras för berörda myndigheter innan oktober månads utgång. Ett första steg är dock att informera alla berörda kunder, det vill säga Volkswagen-ägare, om att deras bilars utsläppsegenskaper kommer att korrigeras inom en snar framtid. Informationen kommer att ges via nationella specialsajter under de kommande veckorna och månaderna.

Det är alltså en typ av återkallelse som kommer att genomföras så småningom, där Volkswagen förmodligen ersätter den manipulerade mjukvaran för motorn med en ny som gör att utsläppsnivåerna av NOx (kväveoxider) håller sig inom de lagstadgade gränsvärdena. Frågan är bara hur en sådan förändring kommer att påverka bilarna i övrigt. Tappar de prestanda och körbarhet för sänka utsläppen? Om så blir fallet, vad säger kunderna om det?

Volkswagen Sverige meddelar att så fort de känner till om svenska bilar berörs, och i så fall hur många, så ska de informera om det. 62 000 bilar är en siffra som figurerat via Transportstyrelsen.

Totalt handlar det om elva miljoner manipulerade bilar, men siffran kan vara lägre eftersom alla bilar, enligt nye vd:n Matthias Müller, inte har fuskmjukvaran aktiverad.

I Volkswagens fall handlar det om fem miljoner bilar plus 1,8 miljoner transportbilar, i Audis fall om 2,1 miljoner bilar, i Skodas 1,2 miljoner bilar och i Seats fall om 700 000 bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr