100602-vw-proton

Volkswagens shoppingrunda fortsätter – Proton nästa köp?

VW-gruppens expansionsplaner verkar inte ha någon ände. Nyligen köptes Giugiaro och nu uppges tyskarna föra samtal med malaysiska Proton.

 Malaysiska Proton kan vara nästa biltillverkare att ansluta till den ständigt växande VW-koncernen. Det antyder Protons ordförande Mohd Nazmi i samtal med den malaysiska tidningen The Edge Financial Daily.

– Resultatet av samtalen med VW kommer att offentliggöras inom två veckor. Jag vill inte gå händelserna i förväg och säga mer nu, säger Nazmi.

Den malaysiska tidningen ger inte några vidare detaljer om samtalen mellan VW och Proton men det har spekulerats om ett samgående mellan de två sedan flera år tillbaka. För tre år sedan var det mer eller mindre klart att VW skulle köpa ett stort antal aktier i Proton men förhandlingarna bröt samman och sedan dess har Proton kopplats samman med både GM och PSA-gruppen, dock utan resultat.

Det är ännu oklart om samtalen mellan VW och Proton innebär att VW ska köpa delar av Proton eller om det bara rör sig om ett samarbetsavtal. Det senare alternativet skulle kunna ha positiva effekter för båda tillverkarna. VW skulle få tillgång till överkapaciteten i Protons fabriker och Proton skulle i sin tur kunna få tillgång till utdaterade VW-modeller som kan märkas om och säljas på den lokala marknaden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!