Volvo 245 med vedeldad uppvärmning

När det är kallt ute finns det inte mycket som går upp mot att kliva in i en varm och härlig bil. Schweizaren Pascal Prokob tyckte att värmepaketet i hans Volvo 245 var för klent så han installerade en vedeldad gjutjärnskamin!

Det råder bister kyla över hela den europeiska kontinenten. För att inte frysa ända in till märgen gäller det att ha tillgång till en skön och effektiv värmekälla. En klassisk gjutjärnskamin som alstrar behaglig och njutbar värme är ett alternativ.Schweizaren Pascal Prokob tyckte att värmen som blåste ur luftmunstyckena på instrumentpanelen på hans Volvo 245 från 1990 var allt för vek. Därför kom han på den briljanta idén att slänga ut passagerarstolen och på platsen installera en rejäl gjutjärnskamin av gammalt snitt som han fäste i en kraftig bottenplatta som i sin tur är fäst i bilgolvet.För att inte tuppa av av koloxidförgiftning monterade han en skorsten via en genomföring i bilens tak.Hela konstruktionen har gått igenom registreringsbesiktning och är godkänd, så nu åker Pascal Prokob omkring i kalla Schweiz med härlig värme i sin gamla Volvo-kombi. Vi förmodar att det luktar ganska gott också.Kanske detta vore något för Volvo att erbjuda svenska kunder som specialtillval under kalla vintrar? Kanske man kunde kombinera uppvärmningen med framdriften av bilen och vips så har Volvo en ny DRIVe-modell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!