051130_drivealert

Volvo använder sömnlarm

Volvo presenterade tidigare i år sina planer på att bygga ett anti-sömnsystem, ett larm som varnar när du somnat vid ratten helt enkelt. Nu blir det verklighet genom sensorer och en kamera.

En av de vanligaste anledningarna till bilolyckor är att föraren somnat vid ratten och därför tappat kontrollen på bilen. Volvo har nu patentsökt sitt nya anti-sömn systen, kallat Drive Alert som ska hindra föraren från att somna.

Drive Alert fungerar så att den registrerar bilens rörelser med hjälp av sensorer på hjulen och en kamera vid vindrutan. Dessa kopplas till en dator som räknar på bilens färd och när datorn anser att bilen gör oväntade och okontrollerade rörelser aktiverar den larmet. Larmet skickar ut ljudsignaler och text till bilens informationsdisplay för att göra föraren uppmärksam på att allt inte går rätt till. Detta fungerar självklart vid andra situationer än sömn, t. ex. vid för mycket fingrande på stereon eller om man har barn i bilen som stör.

- Vi har valt att följa bilens framfart på vägen istället för exempelvis rattrörelser eller förarens ögonrörelser, säger Dr Wolfgang Birk, projektledare för Driver Alert på Volvo personvagnar.

- Driver Alert ska inte förväxlas med Lane Departure Warning, som varnar när en filmarkering passeras. Driver Alert har istället fokus på hur bilen framförs och varnar när det sker på ett okontrollerat sätt. En avgörande skillnad är att Driver Alert inte behöver korsa en linje för att aktiveras, säger han.

- Vi testar fortfarande för att göra det ännu mer driftsäkert och minska risken för falsklarm men vi räknar med att kunna leverera det om två år, avslutar han.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!