Volvo är redo för elbilar men väntar in marknaden

Volvo har redan lanserat en elbil, men det dröjer förmodligen ett tag innan nästa kommer. Just nu har den svenska biltillverkaren fullt förtroende för laddhybriden.

För snart fem år sedan presenterades Volvo C30 Electric, märkets första elbil. 250 exemplar byggdes och gick till mestadels företagskunder. Bilarna fungerade som rullande testbänkar för Volvo att samla in data till framtida elbilssatsningar.

Någon elbilssatsning från Volvo är dock inte nära förestående, åtminstone inte hur världen ser ut i nuläget. Men Volvo står rustade och beredda att kasta in elbilar i leken, det mesta är redan förberett.

– När det finns en mer hållbar affärsplan bakom rena elbilar kan vi göra det, vår plattform är skalbar och flexibel. Men vi måste se hur elbilsmarknaden utvecklas och vilka krav på bränsleeffektivitet som sätts samt om städerna stänger sina gränser, säger Volvos nyutnämnde chef för Nordamerika, Lex Kerssemakers, till Autocar.

Han anser att Volvo i dag i form av laddhybrider erbjuder det bästa av två världar. Bränsleeffektivitet i kombination med möjligheten att köra in och ut ur städer på enbart el.

Volvo har i dag tre laddhybrider i sitt program. V60 Plug-in Hybrid säljs i Sverige, likaså nya XC90 T8 Twin Engine. S60L PPHEV är också en laddhybrid med till skillnad från V60-versionen så drivs den av bensin i kombination med el. V60 drivs som bekant med diesel vid sidan om elen. S60L PPHEV finns endast i Kina.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!