Volvo återkallar 250 000 bilar

I stort sett alla 217 000 Volvo XC 90 som producerats sedan starten återkallas för fel på styrlederna. Samtidigt har en felaktig bränsleslang upptäckts på 34 300 bilar av S 40- och V50 T5-modellen.

Volvo som i dagarna presenterade prestigemodellen XC 90 Executive åker nu på ett rejält bakslag. Totalt kommer 217 000 av årsmodellerna 2003, 2004, 2005 och en del av 2006 att återkallas. Närmare hälften av dessa rullar i Nordamerika. 

Problemen med styrlederna ligger i en för svag metallkrona. Leden slits ned och orsakar glapp i styrleden.

-Våra analyser visar att konan inte håller för höga påfrestningar. Glappet ökat successivt. Det gör att leden kan gå av om man exempelvis kör ner i ett potthål, säger presschef Christer Gustafsson till DN. 

-Men några olyckor till följd av detta har inte skett, säger han.

Volvos analyser av leden pekar inte heller på att något fel skulle ha gjorts av underleverantören.

Problemen med de S40 och V50 T5 beror på en feldimensionerad bränsleslang.  Värmeutvecklingen  från turboaggregatet är högre än slangen tål.  

-Inte heller här har vi sett några skador, men vi tar det säkra före det osäkra och kallar tillbaka dessa bilar, säger Christer Gustafsson.

Kostnaden för återkallandet vill inte Volvo avslöja. Men enligt beräkningar kommer det att kosta upp till en miljard kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer