071214-volvo-återkallar

Volvo återkallar 49 500 bilar

På grund av ett fel i dieselpartikelfiltret tvingas Volvo att återkalla 49 500 bilar världen över. 1 505 av dessa bilar finns i Sverige.

Modellerna som berörs är C30, S40 och V50 tillverkade från 2005 till 2008 års modell.

– Varje ägare av en sådan bil kommer att få ett brev av oss där det står att de ska kontakta sin verkstad. En ny mjukvara som styr dieselpartikelfiltret kommer att installeras i bilen. Kostnadsfritt, så klart, säger presschefen Maria Bohlin på Volvo Personvagnar till TT.

Detta är tredje gången på drygt tre veckor som Volvo återkallar bilar på grund av diverse fel. Den 22 november återkallade den svenska biltillverkaren först 18 000 bilar på grund av ett fel med fördröjd utlösning av krockkuddar för att sedan, under samma dag, återkalla ytterligare 38 000 bilar på grund av materialfel på hållare och insprutningsmunstycken på dieselmotorerna.

Volvo avslöjar dock aldrig hur kostsamma återkallelserna är. Inte förra gången och inte heller vid den nu aktuella återkallelsen.

– Det är självklart inte roligt att behöva åtgärda bilar i efterhand. Men samtidigt är det viktigt att agera när vi upptäcker systematiska fel på våra bilar. Det är vår skyldighet mot kunderna.

Återkallelsen i dag beror på fel i den mjukvara som styr partikelfiltret i bilar med 1,6-litersdieseln under huven.

Filtret finns där för att ta bort sotpartiklar. Men vid viss typ av körning, till exempel stadstrafik, fylls filtret snabbare än beräknat. Detta kan leda till att bilen går sämre och att en skyddskåpa riskerar att överhettas. Volvo känner dock inte till om någon bil har börjat brinna på grund av felet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!