090420-volvo-c30-s40-v50

Volvo återkallar C30, S40, V50 – kan börja brinna

Volvo återkallar nu 21 380 bilar av modellerna C30, S40 och V50. Årsmodell 2007 är det som berörs och endast de mest dieselmotor under huven. Anledningen till återkallelsen är ett fel på ett styrdon som lett till ett antal bilbränder.

Ägarna till Volvo C30, S40 och V50 med fyrcylindrig dieselmotor av årsmodell 2007 kommer att få ett brev hem i brevlådan där de uppmanas att ta sin bil till verkstad så snart som möjligt. Totalt rör det sig om 21 380 bilar varav 2 000 finns i Sverige.

Anledningen till återkallelsen är ett fel på ett styrdon till kylfläkten som har lett till att 12 eller 13 bilar runt om i Europa har börjat brinna i motorrummet. Två av dessa bränder har ägt rum i Sverige. Dock har inga personskador uppkommit i samband med tillbuden.

På verkstaden kommer det att monteras en skyddskåpa som skyddar från att vatten når in i styrdonet. Ett litet produktionsfel gör styrdonet känsligt för vattenintrång. Har man otur kan det medföra att kylfläkten går konstant vilket i sin tur kan ladda ur batteriet. I värsta fall, och väldigt ovanligt, kan vattenintrånget leda till kortslutning som medför brandutveckling.

Hur mycket återkallelsen kostar Volvo vill de inte svara på.

– Nej, det här är helt enkelt en del av vårt ansvar mot våra kunder, säger Maria Bohlin, pressansvarig på Volvo Personvagnar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer