071122-volvo-v70-xc70

Volvo återkallar samtliga nya V70/XC70

Nu återkallar Volvo 18 000 sålda V70/XC70 av senaste generation. 5 000 av dessa bilar är sålda i Sverige. Anledningen är ett mjukvarufel som gör att sidokrockkuddarna löser ut för sent.

Volvo tvingas återkalla 18 000 nya Volvo V70/XC70 för att åtgärda ett problem med sidokrockkuddarna som löser ut för sent. 5 000 av bilarna är sålda i Sverige.

Det är enligt Volvo ett mjukvarufel som gör att sidokrockkuddarna i bilens stolar och krockgardinerna från taket inte utlöser som de ska. Enligt Volvo handlar det enbart om när bilen kolliderar med smala föremål, typ stolpar, och inte när bilen krockar med större föremål som andra bilar.

– Det låter konstigt säger Teknikens Världs testchef Hans Hedberg. Det tycks som om Volvo mörkar något. V70 är visserligen en ny bil men plattformen har funnits i 1,5 år och S80 är baserad på denna.

Bo Larsen, presschef på Volvo:

– Det är inte samma mjukvara i S80 som i V70, därför går det inte att jämföra. Vi gör kontinuerliga tester och har nu upptäckt detta själva, som jag har fått det berättat för mig. Det handlar ju inte om sekunders fördröjning utan millisekunder, men eftersom säkerhet är ett kärnvärde för Volvo så väljer vi att kalla in samtliga bilar för en justering.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!