081001-volvo-c30-r

Volvo bekräftar C30 med 300 hästkrafter

I somras gick rykten om en kommande Volvo C30 R med 350 hästkrafter, rykten som visserligen togs med en nypa salt. Brittiska Autocar säger sig nu ha fått det bekräftat från Volvo att bilen blir verklighet.

Det blev relativt stor uppståndelse när ett av sommarens hetaste rykten blev känt. Holländska AutoTelegraaf hävdade bestämt att Volvo var på väg att lansera en C30 R-prototyp med fyrhjulsdrift och 350 hästkrafter. Brittiska Autocar säger sig nu veta att den hetlevrade C30:n är bekräftad för produktion.

Enligt Autocar ska bilen bli den värsta Volvo har byggt på ett antal år. För att säkerställa exklusiviteten ska endast 4 500 bilar byggas under en fyraårsperiod. Eftersom den brittiska marknaden efterfrågar högpresterande versioner av standardbilar uppges 40 procent av den totala produktionen gå till Storbritannien. Autocar har inga uppgifter om vad den upphottade C30:n ska heta, däremot har de full koll på de tekniska detaljerna. I enlighet med de tidigare uppgifterna sägs det att C30 R ska använda sig av samma motor som Focus RS, det vill säga Volvos femcylindriga turbomotor på 2,5 liter. Den tidigare uppgiften om ett effektuttag på hela 350 hästkrafter ersätts nu av uppgifter om att motorn ska ge något mer sansade 300 hästkrafter. Kraften ska skickas via ett fyrhjulsdriftssystem från Haldex ut till de 20 tum stora fälgarna. Autocar hävdar att övriga C30-modeller kommer att få ett ansiktslyft i samband med att den nya versionen presenteras. Insiderkällor säger till Autocar att Volvo ska lansera värsting-C30:n i ett fåtal starka färger och med skyltar som visar vilken bil i serien det är.

Volvo uppges förena lanseringen av värstingversionen av C30 med ett återinträde i British Touring Car Championship. Bilen tros bli en framhjulsdriven C30 med etanolmotor, liknande den bil som provkördes i WTCC i somras.

På bilden ses Volvo C30 med R-design.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!