080331-volvo-city-safety

Volvo belönas för City Safety

Vid den internationella trafiksäkerhetskongressen i New York belönades Volvo för det egenutvecklade City Safety-systemet. Systemet som ska minska olyckor i låga farter anses vara unikt i sitt slag.

Volvos nya kollisionssystem City Safety som introduceras i nya XC60 har redan rönt framgångar, trots att bilen ännu inte har börjat säljas. Vid den internationella trafiksäkerhetskongressen i New York den 28 mars belönades Volvo med ”Trafic Safety Achievement Award”.

– City Safety är ännu ett exempel på Volvos ambition att utgå från verkliga trafiksituationer när vi utvecklar lösningar med syfte att förebygga olyckor. Det känns väldigt tillfredsställande att vi nu belönas med detta prestigefyllda pris, säger Jonas Ekmark som är chef för förebyggande säkerhet på Volvo Personvagnars Bilsäkerhetscentrum.

En jury bestående av trafiksäkerhetsexperter från bland andra Department of Transportation och National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), belönar varje år de säkerhetsfrämjande insatser som anses vara av störst betydelse. Målet är att antalet skadade och dödade i den amerikanska trafiken ska minska. Volvos City Safety belönades av jurymedlemmarna för dess förmåga att helt förhindra eller mildra en krock i låg hastighet, vilket innebär en minskad risk för både person- och fordonsskador. Systemet arbetar i hastigheter upp till 30 km/h, som enligt Volvo står för cirka 75 procent av alla rapporterade olyckor. I uppskattningsvis 50 procent av fallen har föraren inte ens nuddat bromspedalen före kollisionen, orsaken är ofta bristande koncentration. Om fordonet framför plötsligt bromsar och föraren inte gör något åt saken griper City Safety in om en kollision bedöms som trolig.

City Safety anses bli extra intressant ur ett försäkringsperspektiv. Systemets förmåga att minska risken för såväl person- som plåtskador gör att mycket pengar kan sparas. Volvo förhandlar för tillfället med ett antal försäkringsbolag i Europa. Vill det sig väl kan det bli tal om premiesänkningar på upp till 30 procent för bilar utrustade med City Safety.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!