060321_volvo_nissan

Volvo blir storägare i Nissan Diesel

Volvo bekräftade under tisdagen att de köpt 13 procent av aktierna i japanska lastbilstillverkaren Nissan Diesel. Det är tydligt att Volvo satsar hårt på Asien.

Volvo har köpt 13 procent av aktierna i japanska lastbilstillverkaren Nissan Diesel. Detta bekräftades av Volvo under tisdagen. Priset uppges vara cirka 1,5 miljarder kronor.

Säljare är Nissan Motor som länge varit Nissan Diesels största ägare.

Syftet med köpet är att få tillgång till Nissans enorma service- och återförsäljarnätverk i Japan och Sydostasien. Det kan även komma att bli ett industriellt samarbete mellan parterna.

Volvo och Nissan kan även tänkas inleda samarbete med Donfeng Motor Co för att inta den kinesiska lastbilsmarknaden på bästa möjliga sätt. Det ligger dock långt bort i tiden förkunnar VD Leif Johansson.

Affären med Nissan är inte helt oväntad. Både Nissan och Volvo delägds sedan tidigare av Renault-gruppen och Renault sålde sin lastbilsdivision till Volvo 2001.

Nissanchefen Carlos Ghosn sa i ett uttalande att Volvo är rätt partner vid rätt tillfälle och samarbetet kommer leda till långsiktig lönsamhet.

En sak är i alla fall säker: Volvo siktar högt i Asien.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!