060928_volvo

Volvo C30 nu helt officiell

Så var den äntligen här. Volvo premiärvisade i dag den helt färdiga versionen av golfklassutmanaren C30 som vi sett som koncept ända sedan januari.

Volvo C30 är efterlängtad från många håll, inte minst från pressen som med spänning väntat på att få köra minstingen. Frågan är om kundgruppen är lika förväntansfull. 

Volvo C30 är en mycket sportig skapelse, framförallt designmässigt men det finns även sportiga motoralternativ. Den starkaste rent effektmässigt blir T5-motorn på 220 hästar men den hyllade dieselmotorn D5 på 180 starka hästar och ett betydligt större vridmoment blir dyrare och går antagligen fortare.

Den har bara två dörrar och fyra stolar och det är relativt skålade stolar för att ge en extra sportig känsla.

Volvo räknar med att sälja 65 000 C30 varje år men vem ska köpa den då? Jo, det är aktiva och ”dynamiska” människor som företaget uttrycker det.

– Det är kunder som tar sig mellan hemmet, kontoret, mötet, gymmet och favoritställena på stan. De föredrar snygg design och åker sällan fler än två i bilen, förklarar Håkan Abrahamsson, projektledare för C30.

Det har tidigare antytts att bilen är till för en mycket ung generation men den bilden vill Volvo ändra på.

– Det är vikigt att betona att det handlar mer om livsstil än ålder. Med utflugna barn kan man mycket väl ha en aktiv och fartfylld livsstil. Så räknar vi också med att en hel del familjer komma ha den som sin andrabil, säger Abrahamsson. 75 procent av köparna finns i Europa.

En ordentlig genomgång av bilen kommer att ske i tidningsupplagan av Teknikens Värld. Produktionen av Volvo C30 startar i slutet av 2006 och leveranser börjar ske strax därefter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!