090721-volvo-c30-säkrast Foto: IIHS

Volvo C30 säkraste valet i USA

Volvo C30 har utsetts till ”top safety pick 2009” av det amerikanska testinstitutet IIHS. IIHS har testat fem olika tvådörrarsmodeller som säljs i USA och kommit fram till att Volvos minsta bil är den säkraste.

 I ett krocktest av tvådörrarsbilar har Volvo C30, tillsammans med kusinen Ford Focus utsetts till vinnare. Amerikanska IIHS syfte med testet var att ta reda på om modeller med två dörrar är lika säkra som samma modeller i fyradörrarsutförande. Enligt IIHS-chefen David Zuby får de ofta frågor om tvådörrarsmodellernas säkerhet och på grund av skillnader i konstruktioner går det inte att förutsätta att de är lika säkra som fyradörrarsversionerna. Det nya testet visade dock att de testade bilarna är lika säkra som de med fyra dörrar. Allra säkrast av dem alla var Volvo C30 och Ford Focus som utsågs till ”top safety pick 2009”, bästa säkerhetsval.

C30 och Focus var de enda av de testade bilarna som fick högsta betyget ”Good” i samtliga tre moment. Övriga testdeltagare var Chevrolet Cobalt, Honda Civic och Scion tC. Bilarna krockades framifrån, från sidan och bakifrån. Alla de testade bilarna klarade de tre momenten bra förutom Scion tC som fick betyget ”Acceptable” i front- och sidokollisionen och ”Marginal” i krocken bakifrån.

Det blev alltså sidokollisionen som fällde avgörandet i testet och krockskyddet i dörrarna är enligt IIHS det mest kritiska för tvådörrarsmodellerna. De långa dörrarna erbjuder inte samma styrka som på en vanlig bil med fyra dörrar. I testet träffas bilarna av en barriär som kommer farande i 50 km/h och motsvarar fronten på en suv eller pick-up.

Extern länk

Se krocktesterna på film

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!