081219-v70-25ft-biogas

Volvo erbjuder återigen biogasbil

För några år sedan försvann, till mångas förtret, möjligheten att köpa en ny gasbil från Volvo. Men nu är det återigen möjligt då Volvo V70 2,5FT erbjuds som multifuelbil med hjälp av efterkonvertering.

Populära miljöbilen Volvo V70 2,5FT med lättrycksturbo och 200 hästkrafter kan nu också köras på biogas eller naturgas, vid sidan om etanol och bensin. Detta är möjligt med hjälp av efterkonvertering som företaget Alternative Fuel Vehicles genomför.

– Detta är ett genombrott! Sedan vi förlorade möjligheterna att erbjuda bi-fuelmodeller till våra miljöbilskunder för något år sedan har vi jobbat intensivt för att finna en alternativ lösning så länge den internationella efterfrågan på gasfordon inte är tillräckligt stor för att Volvo Personvagnar ska kunna återuppta fabrikstillverkning av gasfordon. Efterkonvertering är den näst bästa lösningen, säger Volvo Personbilar Sveriges vd, Thomas Andersson, och fortsätter:

– Genom att företaget Alternative Fuel Vehicles i Göteborg, som är specialiserat på gaskonvertering, nu kan erbjuda en mycket tillfredställande och lovande lösning för vår Volvo V70 2,5FT, har vi beslutat rekommendera detta företag för gaskonvertering till de V70-köpare som vill ha en säker och funktionell gasbil. Vi tror mycket på gaskonverteringen och välkomnar även andra aktörer som kan visa upp lösningar som lever upp till våra höga krav.

I ett första skede är det alltså endast V70 2,5FT som kan dra nytta av gaskonverteringen. Enligt Volvo får bilen marknadens längsta räckvidd med alternativa bränslen.

Detta är möjligt genom att man vid konverteringen placerar gastankar under det tolv centimeter förhöjda lastgolvet i bagageutrymmet. Bränsle- och motorstyrsystemet modifieras också för att klara det tillkommande gasbränslet. Gasen tankarna rymmer räcker till cirka 30 mils körning. Originalbränsletanken lämnas intakt vilket gör att man kan köra nästan 90 miljösnälla mil med kombinationen gas/etanol. Byter man ut etanolen mot bensin hamnar körsträckan en bra bit över 100 mil.

En gaskonverterad V70 2,5FT kan i själva verket köras på hela fem olika bränslen – bensin, etanol, biogas, naturgas och hytan som är biogas med inblandning av vätgas.

Bakom företaget som utför konverteringen står en rad personer som tidigare jobbat hos Volvo Personvagnar med såväl utveckling som produktionen av Volvos gasfordon.

– Vi bygger efterkonverteringen på väl beprövad teknik från underleverantörer som länge funnits med bilbranschen och de prov som vi genomfört visar entydigt positiva utfall, säger Anders Johansson, teknisk projektledare hos Alternative Fuel Vehicles och tidigare teknisk projektledare hos Volvo Personvagnar för Bi-Fuel-modellerna.

En ny Volvo V70 2,5FT konverterad även för gasdrift, kommer att kunna försäkras och finansieras på samma sätt som Volvos övriga bilar hos Volvia respektive Volvofinans.

Köparen kommer också att få sedvanlig 24-månaders nybilsgaranti. Enda skillnaden är att Alternative Fuel Vehicles övertar produktansvaret för själva efterkonverteringen.

Alternative Fuel Vehicles räknar med att kunna leverera de första gaskonverterade Volvo V70 2,5FT till storkunder under våren. Något pris är i dagsläget inte fastställt.

Den som väljer en Volvo V70 2,5FT, som redan idag är miljöbilsklassad för alternativbränslet E85, kommer efter att ha konverterat den till gasdrift också att kunna tillgodoräkna sig ytterligare 20 procent reducerat förmånsvärde, det vill säga 40 procent, precis som tidigare Volvo Bi-Fuel.

Läs mer

Provkörning

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!