100325-volvofacken-nej

Volvo-facken säger nej till Geely

Tjänstemannafacken på Volvo PV säger nu ifrån och meddelar att de inte kan stödja Geelys köp. Geely och Ford väntas skriva under avtalet redan på söndag men facken tycker att informationen har varit alltför dålig.

”Med denna totala avsaknad av information kan vi idag inte ge vårt stöd till att affären genomförs. Vårt ansvar gentemot våra medlemmar kräver att vi får svar på våra frågor om Volvo Personvagnars framtid”, skriver Sveriges Ingenjörer/Akademikerna, Ledarna och Unionen i ett gemensamt pressmeddelande på torsdagen. Tjänstemannafacken tar nu bestämt avstånd från den affär som enligt tidigare uppgifter kommer att slutföras på söndag.

I tisdags hänvisade tidningen Financial Times till källor som uppgav att Volvo PV:s ägare Ford och Geely inte är långt ifrån att ha ett färdigt avtal. Ett avtal som väntas vara underskrivet redan på söndag, senast måndag. Men nu säger facken stopp, med anledning av att de inte anser sig ha fått den information som kan förväntas. I sitt gemensamma pressmeddelande påpekar facken att Ford har ansvaret att se till att en ny ägare har de finansiella muskler som behövs för att sköta Volvo i längden. Trots tidigare påtryckningar har facken inte fått någon information om att så är fallet.

– Har man inget att dölja behöver man inte spela under täcket. Vi vill inte att man fram i vår upptäcker att det är tomt i lådorna hos Geely. Om man inte kan visa att Geely har de finansiella resurser som krävs är det bättre att Ford behåller Volvo, säger Magnus Sundemo, ordförande för ingenjörsfacket på Volvo PV till TT.

Facken presenterar också sina krav på finansieringen för Volvos framtida ägare:

Rörelsekapital för att driva den löpande verksamheten

Kapital för att täcka investeringsbehov i framtida produkter och nödvändig industriell struktur.

Kapital för att kunna expandera verksamheten mot det uppsatta målet 600 000 bilar till 2015

Kapital för att uthålligt klara konjunktursvängningar som är typiska för bilindustrin.

Redovisning av hur ZGH skall täcka kostnaderna för den totala finansieringen.

Redovisning av vilka de stora investerarna är som ingår i affären.

Varken Ford eller Geely har kommenterat fackens avståndstagande och det är oklart hur detta kan påverka försäljningen. Geelys ägare och vd Li Shifu har tidigare förklarat att Volvo-fackens stöd är avgörande för att affären ska bli lyckad. Enligt de tidigare uppgifterna ska Geely betala motsvarande 13 miljarder kronor för Volvo PV. Övertagandet blir helt slutfört senast i slutet av juni.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!