091119-volvofacken-geely

Volvo-facken träffade Geely

På torsdagsförmiddagen träffade representanter för Volvo-facken de tilltänkta ägarna Geely. Geelys ledning besökte Hisingen och fick svara på fackens frågor. Tongångarna var positiva efter mötet, men det finns fortfarande stora frågetecken.

I förmiddags var det äntligen dags för de fackliga organisationerna i Volvo Personvagnar att träffa de tilltänkta Volvo-köparna Geely. Fem fackliga representanter sammanstrålade med åtta personer från Geely, bland dem Geelys grundare Li Shu Fu. Volvo-facken ville främst veta mer om Geelys framtidsplaner och det kinesiska företagets finansiella kapacitet. Efter mötet rådde försiktig optimism.

– Ordförande Li sade att han lyssnar på oss fackliga representanter, hur vi uppfattar det hela, och att det är viktigt för om affären ska bli av. Det tyder på att man vill ha öppenhet och en bra dialog. Det kändes bra", säger Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerna på Volvo till TT.

Geely har via olika talespersoner förklarat att det inte kommer att bli tal om någon nedläggning av Volvos verksamhet i Sverige. Volvo ska behålla rätten till den licensierade tekniken. Vidare har det sagts att de komplicera konstruktionerna ska överlåtas till verksamheten i Sverige medan en ny fabrik ska upprättas i Kina med en årskapacitet på 300 000 bilar. Inför mötet med Geelys representanter ville dock Volvo-facken veta mer om framtidsplanerna.

– Man säger att man ska behålla strukturen som den ser ut med de fabriker vi har i Olofström, Skövde, Floby, Göteborg och även produktionen i Torslanda och Gent och att man har för avsikt att expandera den ifrån dagens volymer uppåts, säger Glenn Bergström, ordförande i det svenska koncernfacket på Volvo PV till SR Ekot. Man har också sagt att man tänker sig att behålla konstruktion och utveckling här i Sverige och kontoret för det i Göteborg, och att bolaget och dess huvudkontor kommer att vara här i Sverige.

Vad gäller Geelys finansiella situation luskades inte lika mycket ut.

– Det som vi inte har fått besked om och som man skulle kunna önska sig är finansiering, den är inte tydliggjord för oss än, säger Bergström till SR Ekot.

Volvo-facken har begärt att en löntagarkonsult ska anlitas för att få ökad insyn i Geely. Konsulten ska granska Geelys förmåga att ta över Volvo.

– Det är viktigt att analysera Geelys förmåga att ta ansvar för ett företag av Volvo Personvagnars storlek och komplexitet. Det är helt avgörande att ägaren har den kompetensen, säger Magnus Sundemo till TT.

Sundemo är även en av personerna bakom Konsortium Jakob som arbetar för ett svenskägt Volvo PV. Han säger till SR Ekot att affären med Geely ännu inte är färdig och att dörren inte är stängd för Jakob

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!