090225-volvo-eu-lån

Volvo får godkänt – beviljas EU-lån

Saab nobbas bestämt, däremot har Volvo fått godkänt för sin ansökan om ett lån på fem miljarder kronor. Därmed kan Volvo pusta ut, den omedelbara faran är över.

– Med störst sannolikhet kommer vi att godkänna Volvo PV:s ansökan och skicka in den till Europeiska investeringsbankens styrelsemöte den 12 mars, säger statssekreterare Jöran Hägglund (C) på näringsdepartementet till Dagens Industri.

Volvo har alltså lyckats med det som Saab har misslyckats med – att övertyga regeringen om att de är ett livskraftigt företag. Enligt Hägglund har dock Volvos ägare Ford bidragit stort till att Volvo beviljas 5-miljarderslånet.

– T ill skillnad från GM har Ford gett klara besked om att de tar fullt ägaransvar och garanterar kapitalströmmarna för Volvo PV tills de hittar en ny ägare till Volvo PV, säger Hägglund till DI.

Frågar man Volvo säger de dock att inget är helt klart ännu. Volvo PV:s presschef Maria Bohlin säger till TT att förhandlingarna fortfarande pågår. Hon tycker ändå att det är positivt att regeringen utrycker sig som de gör.

Volvo får dock ingen hundraprocentig statsgaranti för sitt lån. På grund av EU:s konkurrenslagstiftning kan staten bara garantera 90 procent. Resterande tio procent täcks genom ett topplån som Volvo får betala högre ränta för.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!