071108-volvo-säkerhet

Volvo först i världen med alkolås och sömnvarnare

För att ytterligare stärka sin säkerhetsprofil introducerar Volvo personvagnar alkolås och sömnvarnare i sina personbilar. Även om Volvo inte var först med tekniken så blir de först med att sätta den i produktion. Redan från och med nästa vecka ska systemen börja monteras i Volvos fabriker.

När allt fler biltillverkare satsar på ökad säkerhet i sina bilar blir det allt svårare för Volvo att profilera sig som det säkraste bilvalet. Enligt Dagens Industri är Volvo därför mycket noga med att framhålla att de är de första i världen som sätter dessa system i produktion. 

Under hösten kommer alkolås att erbjudas endast åt speciella företagskunder. För vanliga kunder är sömnvarnare tillgänglig som extrautrustning i ett särskilt paket för aktiva säkerhetsprodukter, givetvis till ett merkostnadspris.

Motormännens riksförbund hoppas att sömnvarnaren ska slippa förmånsbeskattning. Enligt Motormännen drabbas trafiksäkerheten negativt av de gällande skattereglerna. Skatteverket uppger att sömnvarnaren kommer att betraktas som tilläggsutrustning och adderas förmånsbeskattningen för tjänstebilsägaren. Om tjänstebilsägarna väljer bort säkerhetsutrustningen för att komma billigare undan drabbas trafiksäkerheten även i det långa loppet, då en före detta tjänstebil kommer ut på begagnatmarknaden. På Motormännen ser man gärna att de skattelättnader som hjälpt till att få fart på miljöbilsförsäljningen ska tillämpas även när det gäller säkerhetsutrustning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!