100105-volvohandlare-geely

Volvo-handlare vill sälja Geely-bilar

Kinesiska bilar i Volvo-hallen? Det kan bli verklighet i USA om Geelys köp av Volvo PV går igenom. Flera amerikanska Volvo-återförsäljare ser fram emot att kunna sälja Geely-bilar.

Hej ska man inte ropa innan man är över ån, det har inte minst bevisats av den ännu pågående Saab-affären. Men om Fords försäljning av Volvo till Geely slutligen genomförs ser amerikanska Volvo-återförsäljare fram emot att bredda sina affärer. ”Det låter lockande”, säger Mark O'Steen, ägare av O'Steen Volvo i Jacksonville till Automotive News.

Automotive News har talat med flera amerikanska Volvo-återförsäljare och majoriteten ställer sig positiva till att det i framtiden kan bli aktuellt att sälja Geely-bilar i USA. Likt flera andra kinesiska biltillverkare arbetar Geely för att slå sig in på den lönsamma USA-marknaden. Det stora hindret utgörs av bristen på försäljarnätverk och förtroende hos kunderna. Genom köpet av Volvo kan Geely slå två flugor i en smäll – de får tillgång till återförsäljarna och kan samtidigt dra nytta av Volvos väl inarbetade säkerhetsimage. Donald Latham, ägare av Parkway Volvo i Wilmington, North Carolina, säger till Automotive News att han skulle ”vara mottaglig” om han erbjöds en Geely-franchise, en förutsättning är dock att bilarna ska kunna säljas billigare än nästan allt annat på marknaden.

Andra Volvo-handlare som Automotive News har talat med är lite mer avvaktande.

– Innan den här affären är färdig funderar jag inte ens på att sälja en Geely-bil, säger Mike DiChristofano, vice vd vid Volvo of Tucson i Arizona. Se vad som hände med Saab – allt är bara spekulationer innan det verkligen blir av.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!